Kawa Przelewowa

Kawa do ekspresu przelewowego

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że bez względu na sposób przygotowania kawy, użycie świeżych ziaren zagwarantuje najlepszy, głęboki smak i aromat. Warto jednak pójść o krok dalej i wybrać odpowiednią kawę również pod kątem ulubionego sposobu zaparzania. Interesuje Cię kawa do ekspresu przelewowego, a może kawa do dripa lub kawa do aeropress? Wszystko to znajdziesz w naszym sklepie internetowym!

Doskonałe do przelewowych metod parzenia kawy bez wątpienia są kawy typu single, czyli kawy jednorodne. Ich ziarna powinny pochodzić nie tylko z jednego rejonu, ale też z jednej plantacji. Bardzo dobra, jako kawa do ekspresu przelewowego, jest czysta arabika, która zawiera w sobie wiele różnorodnych smaków orzechowych, owocowych, a nawet kwiatowych. Inną opcją są kawy blend, czyli arabika z dodatkiem robusty.

Wybór gatunku to jednak nie wszystko. W palarni kawy Coffee & Sons dbamy też o właściwe wypalenie ziaren tak, aby sprawdziły się jako kawa do ekspresu przelewowego, ale też jako kawa do dripa, kawa do chemexa, frenchpressa czy kawa do aeropressu. Do parzenia kawy metodami alternatywnymi dobrze sprawdzi się przede wszystkim arabika o niskim lub średnim stopniu palenia, ale oferujemy też inne warianty. Chętnie podpowiemy też jaki stopień mielenia ziaren będzie optymalny do danej metody parzenia, abyś zawsze mógł uzyskać wspaniałą małą czarną.

Dobór właściwej kawy, jej staranne zmielenie i zaparzenie sprawiają, że olejki zawarte w ziarnach przedostają się do naparu, a kawa mimo intensywności, nie jest ani gorzka, ani zbyt kwaśna. To zaś przekłada się na satysfakcję z degustowania każdej filiżanki kawy. Stawiając na aromatyczne kawy do ekspresów przelewowych lub kawy do alternatywnych metod parzenia zapewniamy sobie zawsze najlepsze wrażenia. Dlatego zachęcamy do wyboru odpowiedniego rodzaju ziaren.

Popularność kawy do ekspresów przelewowych

Co ciekawe, zdaniem kawoszy, kawa przelewowa wraca do łask i dziś jest to najmodniejszy sposób parzenia kawy! Dlatego warto odkurzyć ekspres przelewowy lub wyciągnąć stary zaparzacz kawy z papierowym filtrem i ruszyć na poszukiwanie nowych smaków. Przekonaj się, że nie musisz mieć drogiego ekspresu ciśnieniowego, aby delektować się pyszną kawą. W dodatku spróbuj, a szybko przekonasz się, że parzenie kawy metodą przelewową jest dość proste i każdy może się poczuć we własnym domu jak barista!

Parzenie kawy w aeropressie

Kawa do aeropress przyda Ci się, jeśli masz urządzenie zwane AeroPressem. To dosyć nowy, chociaż prosty w budowie i obsłudze wynalazek, który nieco przypomina strzykawkę. Umożliwia zaparzenie kawy doskonałej nawet w podróży. Jedyną wadą jest to, że przygotujesz za jednym razem tylko jedną szklankę naparu. Co musisz mieć poza kawą do aeropressu i samym urządzeniem? Przyda się młynek do mielenia kawy, naczynie na gotową kawę, kuchenna waga, zanim nauczysz się odmierzać ilość ziaren „na oko” i papierowe filtry.

AeroPress, który także kupisz w naszym sklepie, składa się z cylindra, tłoka oraz sitka z filtrem. To przez sitko przeciska się przygotowany napar. Smakosze korzystają z dwóch popularnych metod. Metoda klasyczna parzenia kawy w aeropressie polega na włożeniu uszczelki do tuby, ułożeniu filtra w sitku i umieszczeniu w nim 18 gramów zmielonej na grubość soli kuchennej kawy. Należy ją zalać 30-40 ml gorącej wody, a po upływie 40 sekund dolać resztę wody. Po minucie lub dwóch nakłada się tłok na cylinder i przeciska gotową kawę do dzbanka.

Parzenie kawy w dripie

Kawa do dripa i proste urządzenie wystarczą, by przygotować porcję smacznej kawy. Drip jest metodą dla każdego, także dla osób oszczędnych, które nie chcą wydawać pieniędzy na ekspresy. To przygotowania naparu potrzebujemy zmielonej kawy do dripa, papierowego filtra, gorącej wody i kubka albo filiżanki na gotową kawę. Początkujący korzystają też z wagi, termometru, stopera.

Papierowy filtr umieszcza się w dripperze, przelewa gorącą wodą, następnie umieszcza się w nim zmieloną kawę i zalewa niewielką ilością wody. Po 30 sekundach można dolać resztę wody okrężnymi ruchami, tak by całe ziarna były równomiernie zmoczone. Najlepiej, jakby cała woda przeleciała do kubka w ciągu 2,5-3,5 minut. I po tym czasie kawa gotowa jest do picia.

Parzenie kawy w chemexie

Zmielona kawa do chemexa, efektowne urządzenie wynalezione w 1941 roku przez pewnego amerykańskiego chemika i gruby, papierowy filtr wystarczą, by przygotować gładką, delikatną czarną kawę z dużą dawką kofeiny. Warto pamiętać, że w tej metodzie kawa wymaga grubszego mielenia, niż w innych sposobach przelewowych.

Parzenie kawy w chemexie zacznij od podgrzania wody, włożenia filtra i włożenia go do naczynia. Filtr należy przepłukać gorącą wodą, którą następnie należy odlać. Zmieloną kawę do metod przelewowych w ilości 6-7g/100 ml wody trzeba teraz włożyć do filtra, a następnie przelać małą ilością wody i odczekać 30 sekund. Następnie, podobnie jak w dripperze, trzeba polewać kawę równomiernie i mieszać ją delikatnie. Gdy woda przepłynie przez filtr, można go wyrzucić a gotowy napar serwować. Chemex umożliwia zaparzenie od 3 do 10 filiżanek jednocześnie, w zależności od wielkości naczynia.

U nas znajdziesz kawy przelewowe

Wypróbuj rekomendowane przez nas kawy do ekspresu przelewowego, a także kawy do innych alternatywnych metod parzenia i wybierz swoją ulubioną. U nas kawa do dripa, kawa do chemexa, jak również kawa do aeropressu i kawa do ekspresu przelewowego są zawsze na wyciągnięcie ręki. To kawy w najlepszym wydaniu, które zaskakują charakterystycznymi nutami smaku i intensywnego aromatu. Chcesz, by w Twojej kuchni wspaniale pachniało świeżą kawą? Postaw na świeżo wypalane ziarna z palarni kawy Coffee & Sons!

Loading...