- Nowość
Kawa ziarnista Kolumbia El Embrujo
Darmowa dostawa od 99 zł
1 - 2 dni robocze
Najwyższa jakość Speciality 85+
Kawa o delikatnym profilu smakowym i wyraźnym akcencie tropikalnych owoców.
Metody parzenia
drip
chemex
aeropress
Profil smakowy
mango
kiwi
El Embrujo to ziarna dla wymagających koneserów.
Pochodzą z jednego z najbardziej prestiżowych regionów kawowych w Kolumbii - Eje Cafetero i są uwielbiane przez miłośników kawy na całym świecie. W aromacie wyczuwalne są dominujące nuty tropikalnych owoców, takich jak słodkie kiwi, mango z delikatną nutą słodkiej czekolady na końcu. Naturalna obróbka ziaren a także uprawy na wysokości powyżej 1450 m n.p.m. sprawiają, że w filiżance odnajdziemy doskonałe smaki.
Ziarna jakości speciality uzyskały aż 85 punktów w skali SCA.
Położona w Caldas, w sercu regionu Eje Cafetero w Kolumbii, plantacja Finca La Palmera zajmuje się uprawą kawy od 50 lat. Dążąc do uzyskania najwyższej jakości partii kawy, Finca La Palmera zaangażowała się w projekt rebrandingu o nazwie El Embrujo. Z języka hiszpańskiego słowo embrujo oznacza zaklęcie. Ignacio wierzy, że naprawdę doskonała kawa speciality wywoła u osób, które będą ją piły prawdziwą magię smaku. W tym celu koncentruje się na przejściu od rolnictwa tradycyjnego do bardziej specjalistycznego, bada najwyższą jakość uprawy i przetwarzania kawy we własnym laboratorium mikrobiologicznym, aby jeszcze lepiej zrozumieć proces obróbki ziaren co ostatecznie przełoży się na jeszcze lepszy smak.
Odkąd Ignacio Rodriguez odziedziczył farmę po ojcu, plantacja podlega ciągłej ewolucji, zajmują się uprawą od tradycyjnych kolumbijskich kaw po najnowsze odmiany kawy speciality. W Finca El Embrujo dojrzałe wiśnie kawowe są zbierane ręcznie po czym trafiają do centrum przetwórstwa, gdzie są sortowane oraz usuwane uszkodzone owoce. Wiśnie umieszcza się w skrzynkach i transportuje do magazynu, gdzie przechodzą proces fermentacji od 36 do 120 godzin w zależności od temperatury otoczenia. Następnie owoce suszy się w suszarkach mechanicznych. Stosowanie takiego rozwiązania pozwala Ignacio kontrolować temperaturę i umożliwia konsekwentną obróbkę kawy na większą skalę. Wiśnie suszy się w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza przez około 140 godzin.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- kiwi, mango
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- średnia
- Kraj pochodzenia, region
- Kolumbia, Caldas
- Punktacja
- 85 / 100
- Wysokość upraw
- 1450 - 1900 m n.p.m.
- Obróbka
- natural
- Odmiana
- Colombia
- Zbiór
- 22/23
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.