Kawa ziarnista Birma Wa Ran
Najwyższa jakość
Kawa Speciality 85+ charakteryzująca się najwyższą jakością. To segment kaw dla zaawansowanych kawoszy, poszukujących nowych smaków i aromatów.
Dodatkowe pole
Wyjątkowa kawa, która niegdyś była ukrytym skarbem w spowitych mgłą górach Birmy. Bardzo słodka i owocowa z dominującym charakterem mango i cytrusów. Przyjemna prosta kwasowość, która świetnie harmonizuje z przebijającymi się przez nią nutami toffi. W posmaku pozostawia przyjemny akcent cynamonu.
Organizacja Behind The Leaf nazywana jest producentem kawy speciality nowej generacji, a jej motto można odczytać jako „owoc ukryty za liściem”. Ma ono wiele znaczeń a jednym z nich jest przesłanie, mówiące o tym, że owoce kawowca skrywając się liściach drzewa mają czas aby dojrzeć i się rozwinąć, i są prawdziwym skarbem.
Wiśnie kawowe z plantacji Wa Ran poddane zostały specjalnej obróbce. Zebrane owoce początkowo suszone są na podniesionych łóżkach, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie po kilku dniach umieszcza się je w zamkniętych beczkach na 3 - 5 dni. Po fermentacji beztlenowej kawa ponownie trafia na stoły i suszona jest naturalnie, na słońcu.
Drzewka kawowe uprawiane są na wzgórzach w Pinlaung w południowym stanie Shanna, tereny te charakteryzują się żyznymi glebami i są to w większości małe gospodarstwa, w których wiśnie poddawane są tradycyjnej obróbce naturalnej (suszone na słońcu).
Birma (Myanmar) stanowi dość nowy kierunek w zakresie produkcji doskonałej jakości kawy. W ciągu zaledwie czterech lat produkcja w tym kraju przeszła z pilotażowego projektu 2,5 tony do 30 ton w roku 2020. Organizacja Behind The Leaf Coffee na przełomie 2015/2016 roku wdrożyła projekt, który miał na celu wdrożenie w tym kraju nowych upraw. Społeczność Pa-O, która z powodu wieloletnich wojen i konfliktów przed laty uciekał w góry dostała szansę na podniesienie jakości swojego życia dzięki uprawie kawy. Od wielu lat wspólnie jako grupa etniczna dążą do rozwoju i edukacji swoich dzieci. Obecnie inni mieszkańcy Birmy a także ludzie na całym świecie postrzegają Pa-O jako piękny, utalentowany i ciężko pracujący naród.
Kawa speciality wymaga pracy, wytrwałości i dbałości o szczegóły. Potrzeba eksperymentowania i ciągłego podnoszenia jakości sprawia, że kawa z Birmy rozwija się szybko nie tracąc na jakości. Drzewka kawowe odmian Caturra i Catuai mają idealne warunki do wzrostu, owoce mają czas aby rozwinąć się i dojrzeć na drzewie. Wiśnie zbierane są ręcznie i przechodzą wielokrotne kontrole jakości, aby zapewnić tylko dojrzałe, najwyższej jakości owoce.
Z przyjemnością wypełniamy "lukę" na naszej kawowej mapie świata i jesteśmy pewni, że ziarna z tego regionu zawitają do nas jeszcze nie raz.
Rekomendowany sposób parzenia:
- • aeropress
- • drip
- • ekspres przelewowy
- • chemex
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Metody parzenia
- aeropress, drip, ekspres przelewowy
- Profil smakowy
- mango, toffi
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- anaerobic natural
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- średnia
- jakość kawy speciality
- 86 pkt.
- Kraj pochodzenia
- Birma
- Region
- Pinlaung
- Wysokość upraw
- 1400 - 1500 m n.p.m.
- Odmiana
- Caturra, Catuai
- Zbiór
- 2022