Kawa ziarnista Birma Wa Ran

Najwyższa jakość

Kawa Speciality 85+ charakteryzująca się najwyższą jakością. To segment kaw dla zaawansowanych kawoszy, poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodatkowe pole

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Waga
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Wyjątkowa kawa, która niegdyś była ukrytym skarbem w spowitych mgłą górach Birmy. Bardzo słodka i owocowa z dominującym charakterem mango i cytrusów. Przyjemna prosta kwasowość, która świetnie harmonizuje z przebijającymi się przez nią nutami toffi. W posmaku pozostawia przyjemny akcent cynamonu. 

Organizacja Behind The Leaf nazywana jest producentem kawy speciality nowej generacji, a jej motto można odczytać jako „owoc ukryty za liściem”. Ma ono wiele znaczeń a jednym z nich jest przesłanie, mówiące o tym, że owoce kawowca skrywając się liściach drzewa mają czas aby dojrzeć i się rozwinąć, i są prawdziwym skarbem.

Wiśnie kawowe z plantacji Wa Ran poddane zostały specjalnej obróbce. Zebrane owoce początkowo suszone są na podniesionych łóżkach, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie po kilku dniach umieszcza się je w zamkniętych beczkach na 3 - 5 dni. Po fermentacji beztlenowej kawa ponownie trafia na stoły i suszona jest naturalnie, na słońcu.

Drzewka kawowe uprawiane są na wzgórzach w Pinlaung w południowym stanie Shanna, tereny te charakteryzują się żyznymi glebami i są to w większości małe gospodarstwa, w których wiśnie poddawane są tradycyjnej obróbce naturalnej (suszone na słońcu).

Birma (Myanmar) stanowi dość nowy kierunek w zakresie produkcji doskonałej jakości kawy. W ciągu zaledwie czterech lat produkcja w tym kraju przeszła z pilotażowego projektu 2,5 tony do 30 ton w roku 2020. Organizacja Behind The Leaf Coffee na przełomie 2015/2016 roku wdrożyła projekt, który miał na celu wdrożenie w tym kraju nowych upraw. Społeczność Pa-O, która z powodu wieloletnich wojen i konfliktów przed laty uciekał w góry dostała szansę na podniesienie jakości swojego życia dzięki uprawie kawy. Od wielu lat wspólnie jako grupa etniczna dążą do rozwoju i edukacji swoich dzieci. Obecnie inni mieszkańcy Birmy a także ludzie na całym świecie postrzegają Pa-O jako piękny, utalentowany i ciężko pracujący naród. 

Kawa speciality wymaga pracy, wytrwałości i dbałości o szczegóły. Potrzeba eksperymentowania i ciągłego podnoszenia jakości sprawia, że kawa z Birmy rozwija się szybko nie tracąc na jakości. Drzewka kawowe odmian Caturra i Catuai mają idealne warunki do wzrostu, owoce mają czas aby rozwinąć się i dojrzeć na drzewie. Wiśnie zbierane są ręcznie i przechodzą wielokrotne kontrole jakości, aby zapewnić tylko dojrzałe, najwyższej jakości owoce.  

Z przyjemnością wypełniamy "lukę" na naszej kawowej mapie świata i jesteśmy pewni, że ziarna z tego regionu zawitają do nas jeszcze nie raz.

Rekomendowany sposób parzenia: 

  • aeropress
  • drip
  • ekspres przelewowy 
  • chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Metody parzenia
aeropress, drip, ekspres przelewowy
Profil smakowy
mango, toffi
Profil palenia
PRZELEW
obróbka
anaerobic natural
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
86 pkt.
Kraj pochodzenia
Birma
Region
Pinlaung
Wysokość upraw
1400 - 1500 m n.p.m.
Odmiana
Caturra, Catuai
Zbiór
2022