Kawa ziarnista Rwanda Kabyiniro

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość

Ziarna Rwanda Kabyiniro dają bardzo czysty, delikatny, naturalnie słodki, a jednocześnie różnorodny w smaku napar. Kawa jest słodka i owocowa, w profilu smakowym odnajdziemy nuty czerwonych porzeczek oraz karmelu. Po zaparzeniu wyczuwalny staje się także aromat czarnej herbaty, cytrusów, jeżyn oraz cukru trzcinowego. Ziarna pochodzące z Rwandy ze stacji Kabyiniro poddane obróbce natural posiadają certyfikat kawy organicznej. 

W 2003 roku 28 rolników z regionu Muhororo założyło spółdzielnię, aby zwiększyć produkcję swojej kawy. Tak powstała spółdzielnia Kopiguka, która istnieje do dziś, a jej członkami jest ponad 40 rolników z okolic. W 2012 roku wybudowali małą stację przetwórczą, w której nadal przetwarzają swoje wiśnie i dzięki temu mają pod kontrolą cały proces od zbioru, przez przetworzenie i eksport.

W regionie występują wysokie roczne opady, dzięki czemu panują tutaj idealne warunki do uprawy drzewek kawowych. Kawa odmiany Bourbon znana jest z wysokiej zawartości cukru i słodyczy. Wiśnie przetwarzane metodą natural po zbiorach podróżują do specjalnej wanny z wodą, gdzie następuje ręczna selekcja, wybierane są wszystkie uszkodzone i niezdrowe. Następnie są powoli suszone na podniesionych łóżkach przez okres około 30 dni, dzięki powolnemu suszeniu kawa zyskuje swój charakterystyczny smak.

Rekomendowany sposób parzenia: 
drip
aeropress
chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Metody parzenia
drip, aeropress, chemex
Profil smakowy
czerwona porzeczka, karmel
Profil palenia
PRZELEW
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
86.5 pkt
certyfikat
kawa organiczna
Kraj pochodzenia
Rwanda
Obróbka
natural organic
Odmiana
Bourbon
Region
Prowincja zachodnia, Kabyiniro
Wysokość uprawy
1600 - 1950 m n.p.m.
Zbiór
21/22

16 innych produktów w tej samej kategorii: