Kawa ziarnista Meksyk Esmeralda

Kawa o klasycznej a jednocześnie zaskakującej i wielowymiarowej słodyczy, będąca jedną z najlepszych arabik produkowanych w regionie Oaxaca.

33,90 zł

Dodatkowe pole

Waga
  • oszczędzasz 10,60 zł
  • oszczędzasz 81,80 zł
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Meksyk Esmeralda uosabia w sobie wszystko to, co lubimy w kawie. Ta klasyczna a jednocześnie zaskakująca wielowymiarowa słodycz, świetnie współgra z dobrze zrównoważoną kwasowością. Już po pierwszym cuppingu wiedzieliśmy, że napar o profilu sensorycznym paczki owocowych landrynek będzie doskonałą receptą na udane przelewy. 

Ziarna Meksyk Esmeralda poddane obróbce na mokro wypaliliśmy nieco jaśniej w profilu omni, aby można było bawić się nimi parząc na wszelkie sposoby. 

Drzewka kawowe uprawiane są w słynnym regionie Pluma, Oaxaca, znanym ze względu na występujące tu pasmo nieczynnych dziś wulkanów (wysokość n.p.m. 1100-1600 m), a co za tym idzie - żyznej wulkanicznej gleby. Warunki te są wręcz idealne do uprawy arabiki odmiany Typica i Bourbon. Kawa ta jest jedną z najlepszych arabik produkowanych w regionie Oaxaca.

Rekomendowany sposób przygotowania:

  • aeropress
  • drip
  • ekspres kolbowy
  • french press
  • chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Kawę Meksyk Esmeralda możesz zamówić w opakowaniach 250 g, 1 kg oraz 3 x 1 kg (opcja idealna do biura). 

Metody parzenia
aeropress, drip, ekspres kolbowy, ekspres przelewowy, kawiarka
Profil smakowy
landrynki owocowe, karmel
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
OMNI (espresso i przelew)
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
83 - 84 pkt.
obróbka
washed