Kawa ziarnista Meksyk Esmeralda
Kawa o klasycznej a jednocześnie zaskakującej i wielowymiarowej słodyczy, będąca jedną z najlepszych arabik produkowanych w regionie Oaxaca.
Dodatkowe pole
Meksyk Esmeralda uosabia w sobie wszystko to, co lubimy w kawie. Ta klasyczna a jednocześnie zaskakująca wielowymiarowa słodycz, świetnie współgra z dobrze zrównoważoną kwasowością. Już po pierwszym cuppingu wiedzieliśmy, że napar o profilu sensorycznym paczki owocowych landrynek będzie doskonałą receptą na udane przelewy.
Ziarna Meksyk Esmeralda poddane obróbce na mokro wypaliliśmy nieco jaśniej w profilu omni, aby można było bawić się nimi parząc na wszelkie sposoby.
Drzewka kawowe uprawiane są w słynnym regionie Pluma, Oaxaca, znanym ze względu na występujące tu pasmo nieczynnych dziś wulkanów (wysokość n.p.m. 1100-1600 m), a co za tym idzie - żyznej wulkanicznej gleby. Warunki te są wręcz idealne do uprawy arabiki odmiany Typica i Bourbon. Kawa ta jest jedną z najlepszych arabik produkowanych w regionie Oaxaca.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • aeropress
- • drip
- • ekspres kolbowy
- • french press
- • chemex
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Kawę Meksyk Esmeralda możesz zamówić w opakowaniach 250 g, 1 kg oraz 3 x 1 kg (opcja idealna do biura).
- Metody parzenia
- aeropress, drip, ekspres kolbowy, ekspres przelewowy, kawiarka
- Profil smakowy
- landrynki owocowe, karmel
- Skład
- Arabika (Single)
- Profil palenia
- OMNI (espresso i przelew)
- obróbka
- washed
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- średnia
- jakość kawy speciality
- 83 - 84 pkt.