Blog o kawie

Najnowsze posty

  • Kawa zielona
    Kawa zielona

    Różny kolor ziaren świadczący o defektach, różna wielkość ziaren, ziarna źle oczyszczone, połamane lub nadgryzione przez owady i wiele innych niedoskonałości, czyli wszystko to, czym zaskoczyć nas może kawa zielona. W sumie nie powinienem wspominać o niedoskonałościach surowca, bo w Wasze ręce trafia produkt, za którego jakość odpowiadamy i ją gwarantujemy. No ale tę jakość musieliśmy przecież wypracować...

    Przeczytaj więcej
  • Kawa i jej historia – wszyscy ją piją ale czy każdy wie skąd się w ogóle wzięła?
    Kawa i jej historia – wszyscy ją piją ale czy każdy wie skąd się w ogóle wzięła?

    Skąd się wzięła kawa? Najchętniej odpowiedziałbym – z naszej palarni kawy. A jaka jest historia kawy? Tu też chętnie opowiedziałbym historię… naszej palarni kawy! Ale o tym już wspominałem. Cóż? Więc może na początek najbardziej znane przekazy z historii kawy.

    Przeczytaj więcej
  • Rodzaje kawy
    Rodzaje kawy

    Klasyczne espresso, niewielka ilość naparu z gęstą cremą. Prawie wszystkie rodzaje kawy, jakie oferują kawiarnie bazuje właśnie na espresso. To przede wszystkim od niego zależy czy zamówione latte, cappuccino lub americano, tak po prostu, będzie dobre i sprawi nam przyjemność. Zresztą, o tym, czy kawa Wam smakuje wiecie doskonale sami, ale kilka informacji na temat, jak powinno wyglądać klasyczne espresso i inne rodzaje kawy chyba nie zaszkodzi.

    Przeczytaj więcej
  • Najlepsza kawa – czyli jaka? Oczywiście świeżo palona z palarni kawy
    Najlepsza kawa – czyli jaka? Oczywiście świeżo palona z palarni kawy

    Świeżo palona kawa? To hasło zobaczycie i usłyszycie wszędzie. Bardzo dobrze, bo idealny smak naparu zapewni Wam właśnie świeżo palona kawa i tego warto się trzymać. Dzięki odpowiedniej świeżości odnajdziemy charakterystyczny dla danego gatunku bukiet aromatów i smaków. To również słyszeliście? Zaparzyliście świeżutkie ziarna, a jednak efekt w filiżance odbiegał od Waszych oczekiwań. Podstawowa rada – nie dajmy się zwariować.

    Przeczytaj więcej
  • Proces palenia kawy – na czym polega?
    Proces palenia kawy – na czym polega?

    Organiczny singiel Peru El Palto, kawa którą chcemy mieć zawsze i niezmiennie będę ją polecał. Ziarna pochodzą z Juan Marco El Palto association, stowarzyszenia trzydziestu sześciu peruwiańskich farmerów założonego w 2003 roku. Kawa obrabiana jest na mokro, a my wypalamy ją na średni profil. Już wkrótce odwiedzimy Peru, by poznać warunki uprawy, zbiór, metodę obróbki, czyli zobaczyć jak powstaje kawa na pierwszym etapie jej produkcji. Ten pierwszy etap ma dla nas istotne znaczenie, ponieważ...

    Przeczytaj więcej
Showing 13 to 17 of 17 (3 Pages)
Loading...