Blog

Picie kawy z mlekiem jest nawykiem wielu kawoszy na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie dzień we Włoszech bez filiżanki cappuccino czy wizytę w kawiarni amerykańskiej bez dużej szklanki napełnionej kawą, mlekiem, mleczną pianką i nierzadko lodami ze śmietaną. Mlekiem w kawie raczą się także nasi rodacy, dlatego w ofercie palarni nie może zabraknąć ziaren kawowych do kaw mlecznych. Czy warto dodawać mleko do kawy? A jeśli tak, to jaka kawa jest dobra do latte, cappuccino czy macchiato?

Nasza propozycja ziaren do kaw z mlekiem

Zacznijmy od tego, że ziarna kawy różnią się od siebie pochodzeniem, sposobem obróbki i palenia. Kupując kawę wypaloną w stylu włoskim, zyskamy inny smak napoju, niż gdy wybierzemy ziarna z Etiopii albo z Ameryki Południowej. Niektóre gatunki kaw lepiej smakują w formie klasycznego espresso z gęstą cremą, a inne zdecydowanie podkręcają smak kawy z mlekiem. Oczywiście do każdej kawy można po prostu dolać mleko, jednak prawdziwi smakosze szukają połączenia idealnego, kawy z mlekiem, która pieści kubki smakowe.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do mleka? Przede wszystkim na oznaczenie rodzaju palenia. Takie oznaczenie znajduje się na każdym opakowaniu kawy ziarnistej z palarni. Jeśli chcesz pijać kawę z mlekiem, unikaj kaw wypalanych pod metody alternatywne. Wybieraj te palone pod espresso lub omni.

Najlepszy wybór to mieszanka: Mleczny Klasyk, Słodki Shot, Włoska Robota oraz Brazylijski Duet, ponieważ będą wyczuwalne po połączeniu z mlekiem. Znajdziesz je osobno lub w Zestawie startowym mieszanki, który został stworzony po to, aby porównać różne smaki i wybrać te ulubione. Single, takie jak Południowe Italiano czy Gwatemala Capuchinas, będą na pewno delikatniejsze, ale również dobrze sprawdzą się kawach mlecznych.

Mleczny klasyk to idealne ziarno do łączenia z mlekiem. Cappuccino przygotowane na bazie tej kawy będzie bardzo słodkie, niczym mleczna czekolada z migdałami. Włoska Robota będzie bardziej intensywna w porównaniu do Mlecznego Klasyku. Sam decydujesz, jaką kawę chcesz pić. Możesz też zamówić różne opakowania ziaren do kaw mlecznych i zmieniać smaki, cieszyć się różnorodnością. Wszystkie nasze mieszanki świetnie łączą się z mlekiem.

Najlepsza kawa ziarnista do kaw z mlekiem

Picie kawy z mlekiem to przyjemność nie tylko w kawiarni, podczas dalekich podróży, ale także w domu. Zamów kawę ziarnistą i rób kawy mleczne nawet codziennie. Zachęcamy jednak, by przygotowywać ją od podstaw, czyli zaczynać od zmielenia ziaren. Wielu kawoszy zastanawia się, dlaczego dokładać sobie pracy, dlaczego warto samodzielnie mielić kawę. Jeśli nie masz młynka, możesz w zamówieniu naszej kawy zaznaczyć, by była zmielona tuż przed wysyłką. Kawa produkowana na masową skalę najpierw jest zbierana, poddawana obróbce, potem palona, mielona, zamykana w torebkach, później transportowana do różnych regionów świata i czeka na kupca czasami długie tygodnie w magazynie sklepowym czy na półce w markecie. Nawet najsolidniejsze opakowanie nie zapewni zmielonym ziarnom takiej świeżości, jaką posiada kawa ziarnista palona, pakowana i wysyłana na bieżąco, gdy wpłynie zamówienie na nią od klienta. W naszej palarni zawsze mielimy kawę na wyraźne życzenie klienta. Kawa ziarnista prosto z palarni i mielona tuż przed zaparzeniem ma najwięcej aromatu, głęboki smak, pachnie wyjątkowo! I wiesz, co faktycznie znajduje się w młynku do kawy. Możesz obejrzeć ziarna, które znajdują się w torebce i ocenić ich wygląd. Dla miłośnika prawdziwej kawy mlecznej wszystkie te czynniki mają ogromną wagę.

Rodzaje kawy z mlekiem

Najważniejszym składnikiem kawy z mlekiem jest odpowiednio przygotowane espresso. Ono stanowi klucz do smaku, a mleko jest dodatkiem, którego możemy użyć na wiele sposobów. Zwykle po prostu parzy się czarną kawę i dolewa do niej odrobiny mleka. Może być to mleko chude, tłuste, zagęszczane lub śmietanka. Jednak coraz częściej w domach pojawiają się ekspresy do mlecznych kaw i akcesoria do spieniania i podgrzewania mleka, dzięki którym można stworzyć różne kawowe specjały.

Jaka kawa do cappuccino?

Cappuccino to słodka kawa z mlekiem, w której do ok. 25 ml espresso dodaje się ok. 100 ml mleka podgrzanego i spienionego. Spienione mleko można uzyskać przy pomocy dyszy w ekspresie lub spieniacza ręcznego. Atutem dobrego cappuccino jest puszysta pianka unosząca się na powierzchni kawy. Cappuccino podaje się w szerokiej filiżance. Ojczyzną kawy są Włochy, dlatego przede wszystkim polecamy do cappuccino kawę Włoska Robota i Południowe Italiano.

Jak kawa do latte?

Latte to jedna z najdelikatniejszych kaw, doskonała na popołudnie, ponieważ duża ilość mleka zmniejsza oddziaływanie kofeiny na ludzki organizm. Latte podawane jest w wysokich szklankach z przezroczystego szkła, a do jej przygotowania potrzebne jest espresso oraz duża ilość ciepłego i lekko spienionego mleka. O wybornym smaku latte decyduje przede wszystkim kawa, której użyjemy do przygotowania espresso. Kawa ziarnista do latte? Mleczny Klasyk czy Słodki Shot doskonale skomponuje się ze smakiem dużej ilości mleka.

Jaka kawa do latte macchiato?

Kawy latte i latte macchiato są bardzo zbliżone. Latte macchiato to także połączenie espresso z dużą ilością mleka, ale to kawa trójwarstwowa. Ważne, by najpierw spienić gorące mleko, wlać je do szklanki, a następnie powoli dolać esencję kawową. Mleko powinno się rozwarstwić na ciepłe mleko oraz mleczną piankę z warstwą kawy pomiędzy nimi. Latte macchiato efektownie wygląda w wysokich, przeźroczystych szklankach. Z powodzeniem możesz użyć do latte macchiato kaw włoskich, polecamy także Brazylijski Duet czy kawę Gwatemala Capuchinas. Są delikatne i doskonałe, by stworzyć mleczną kawę na popołudnie.

Rozkoszuj się smakiem mlecznych kaw

Mleczna kawa pobudza łagodniej niż czarna, jest jednak delikatniejsza dla żołądka i doskonała na popołudnie czy wczesny wieczór. Wybierz proponowane przez nas ziarna kaw i ciesz się głębokim smakiem naparu połączonego z mlekiem. Kawy z Palarni Coffee&Sons możesz z powodzeniem serwować w postaci cappuccino, latte albo macchiato nie tylko z mlekiem krowim czy śmietanką, ale także z dodatkiem napoju ryżowego, sojowego lub migdałowego w dowolnych proporcjach.